کرمان رصد

آخرين مطالب

اقتصاد اسلامی–19| «اقتصاد اسلامی» جزئی از کل اقتصاد است؟ اقتصادي

اقتصاد اسلامی–19| «اقتصاد اسلامی» جزئی از کل اقتصاد است؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اقتصاد اسلامی، با استناد به مبانی خاص خود، بطور طبیعی می‌تواند به عنوان بخشی از تحقیقات اقتصادی در سطح جهانی مطرح شود، اما در عین حال استقلال خود را از سایر رویکردها و مبانی اقتصادی حفظ می‌کند. - اخبار اقتصادی -
تاریخ اندیشه اقتصادی، از دوران مرکانتلیسم تا مکاتب مدرن، روایتگر تکامل مستمر ایده‌ها و دیدگاه‌های اقتصادی است که از تأملات فردی دانشمندان آغاز شده و به شکل‌گیری مکاتب متعدد انجامیده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این مکاتب، از کلاسیک‌ها و منتقدان‌شان تا کینزی‌ها، نهادگرایان، و نئولیبرال‌های معاصر، همواره تلاش کرده‌اند پدیده‌های اقتصادی را تبیین یا اصلاح کنند. در این میان، رویکردهای ارتدوکسی و هترودکسی نیز به‌عنوان جریان اصلی و بدیل، نقش بسزایی در توسعه ادبیات اقتصادی ایفا کرده‌اند. اگرچه ریشه‌های این اندیشه‌ها را می‌توان تا دوران فلاسفه یونان باستان نیز پی گرفت، اما در قالب مدرن، هر مکتب با ارائه نظریات جدید، نقشی در اصلاح یا تکمیل مکاتب پیشین داشته است و به غنای این تاریخ پرفرازونشیب افزوده است.
از همین پرونده بیشتر بخوانید
+ اقتصاد اسلامی یعنی نقد اقتصاد متعارف؟ + تفاوت اقتصاد اسلامی و هترودکس و ارتدکس در هفت دهه اخیر، پژوهشگران دانشگاهی (و حوزوی) در سراسر جهان بطور گسترده‌ای به مطالعه ابعاد مختلف اقتصاد اسلامی پرداخته‌اند. این تحقیقات، به‌ویژه در حوزه نظام مالی بدون بهره (ربا) و بانکداری اسلامی، ادبیاتی غنی و ابزارهایی نوین ارائه داده‌اند که هم با بازارهای مالی مدرن سازگارند و هم از بهره عاری‌اند. از بررسی اندیشه‌های اقتصادی دانشمندان مسلمان گرفته تا تحلیل نظام اقتصادی اسلام، مالیات، تأمین اجتماعی و اقتصاد خرد و کلان با رهیافت اسلامی، این مطالعات حوزه‌های گوناگونی را پوشش داده‌اند. عناوینی نظیر توسعه در اسلام، عدالت و توزیع درآمد، کارآیی اقتصادی و همسویی آن با عدالت نیز از جمله مباحثی بوده‌اند که تاکنون در بیش از 12,000 اثر علمی به زبان‌های فارسی، عربی و انگلیسی بررسی شده‌اند. این تلاش‌ها نشان می‌دهد که اقتصاد اسلامی به‌عنوان یک حوزه مطالعاتی مدرن، بطور جدی در قرون اخیر جایگاهی علمی یافته است.
با توجه به دستاوردهای گسترده و عمیق در عرصه اقتصاد اسلامی، به‌راحتی می‌توان این حوزه را به‌عنوان بخشی معتبر و اثرگذار از مطالعات اقتصادی در کنار سایر رویکردهای رایج اقتصادی قرار داد. به عبارت دیگر، اقتصاد اسلامی جایگاهی مستحق در ادبیات جهانی اقتصاد دارد، و سهم قابل توجهی در غنی‌تر و عمیق‌تر کردن این ادبیات ایفا می‌کند. بنابراین، گنجاندن آن به‌عنوان یک مکتب یا پارادایم مستقل، هیچ مانعی ندارد و می‌تواند موجب افزایش تنوع و ارزشمندی مطالعات اقتصادی در سطح جهانی شود.
درعین‌حال، دکتر حسن سبحانی، در کتاب گرانمایه «ابهام‌زدایی از اقتصاد اسلامی» تأکید می‌کند:
نباید این نکته را مورد غفلت قرار داد که امکان مطروحه در این بحث نباید تمایزات و تفاوت‏‌های بنیادین اقتصاد اسلامی با نظام اقتصادی سرمایه‏‌داری و همچنین نظام اقتصادی سوسیالیسم را نادیده بگیرد و بر همان سیاقی که عمده مکاتب و رهیافت‌‏های اندیشه‏‌ای و نظری مکاتب اقتصادی در قلمرو اصلی سرمایه‌‏داری شکل گرفته‌‏اند این تصور مطرح باشد که مکتب اقتصادی اسلام هم در همان قلمرو جای می‏‌گیرد و با مبانی آن همگرایی دارد. همین تذکر درباره سوسیالیسم هم وجود دارد؛ یعنی پذیرفتنی نیست که از همسویی برخی از نقدها و رویکردهای اقتصادی اسلام با آنچه در اقتصادهای سوسیالیستی، چه در مطالب خاص آن و چه در بخش‏‌هایی که به نقد سرمایه‏‌داری مرتبط است مطرح شده است. این استنتاج موضوعیت یابد که در قلمرو سیستم اقتصادی سوسیالیستی که دارای الگوها و رویکردهایی همچون سوسیالیسم بازار محور یا سوسیالیسم برنامه‌محور می‏باشد الگویی به نام اقتصاد اسلامی هم وجود دارد که از اشتراکات و وابستگی‏‌های ارگانیک با سوسیالیسم برخوردار است (صص 122 و 123).
+ کل پرونده «اقتصاد اسلامی» در تسنیم {اینجا} در دسترس است.
اقتصاد اسلامی، با استناد به مبانی خاص خود، بطور طبیعی می‌تواند به عنوان بخشی از تحقیقات اقتصادی در سطح جهانی مطرح شود، اما در عین حال استقلال خود را از سایر رویکردها و مبانی اقتصادی حفظ می‌کند. همانطور که سایر مطالعات اقتصادی نیز از آنچه در قلمرو اقتصاد اسلامی مطرح است، مستقل و قابل تفکیک هستند. این استقلال نشان‌دهنده جایگاه ویژه اقتصاد اسلامی در مجموعه گسترده‌تری از علوم اقتصادی است.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/696940/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موزیک ویدئوی قطعه جدید و عاشقانه محسن چاوشی با نام «زندان بان»

سرمقاله جام جم/ منافع ملی، خط قرمز است

سرمقاله شرق/ سنت‌های سیئه

خبر ذخیره‌سازی شده توسط در تاریخ 14040211-11:40

نانولوله‌های تک‌جداره، شارژ سریع را به واقعیت تبدیل کردند

آمادگی شرکت بیمه دی برای پرداخت خسارت به بیمه گزاران بندر شهید رجایی/ بررسی و پرداخت خسارت در کمتر از 48 ساعت

معادن غیرفعال استان کرمان تعیین تکلیف شوند

سرپرست آموزش و پرورش ناحیه دو کرمان منصوب شد

کرمان در صدر آمار تصادفات جاده‌ای!

نماینده کرمان و راور: برخی مدیران، سرمایه‌گذاران را مرفهان بی‌درد می‌دانند

پالایش نفت، پالایش ورزش را استارت می‌زند؟

آغاز اردوی تیم ملی هندبال در غیاب لژیونرها

فراری با طرحی خاص در گرندپری میامی

تهران و دبی میزبان دوره‌های متوالی و موفق داوری ISSF بودند

جشنواره ورزشی دختران آفتاب ایران در 5 رشته ورزشی

فرمول یک در مکزیک ماندگار شد

نصیری‌نژاد خبر داد: کوراش با 6 وزن در ناگویا

«اِد شیرن» در تسخیر ایرانی‌ها: موج میلیونی مخاطبان اینستاگرام

سرمقاله کیهان/ به‌جای گنده‌گویی بدهی خود را تسویه کنید!

سرمقاله همشهری/ نمی‌دانند چرا و چگونه؟

جشنواره بین المللی فیلم کوتاه دفاع مقدس در سیرجان برگزار می شود

بازی خطرناک برای کارتال: یحیی و اوسمار هم با مس رفتند!

آخرین شایعات نقل و انتقالاتی پرسپولیس

اعتراض استقلال به زمان برگزاری دیدار حذفی

آهنگ «زمان» با صدای سیامک عباسی

جلوگیری از تحمیل تورم با انحلال بانک‌های غیرقابل اصلاح

بی‌بی‌سی: ترامپ اقتصاد و جامعه آمریکا را به‌هم ریخت

سرمقاله اعتماد/ سلول‌های خودسر

کانال اروپایی مذاکرات هسته‌ای؟

نامگذاری معابر به نام شهدا، راهی برای ترویج فرهنگ ایثار

تاکید مدیر کل بنیاد مازندران بر ترویج فرهنگ جهاد، ایثار و شهادت

رهایی 25 محکوم به قصاص از چوبه دار در کرمان

خلع ید صاحبان معادن راکد استان آغاز شد

بی جام در رفسنجان!

استاندار: فرآیند خلع‌ید معادن غیرفعال کرمان شروع شد

نجات از چوبه‌دار؛ 25 محکوم قصاص در استان کرمان بخشیده شدند

دیدار غیرمنتظره مجری مشهور با ستاره رپ!

شریعتمداری: مکانیسم ماشه تفنگ بی‌فشنگ است، فریب نخورید!

سرمقاله آرمان ملی/ بازخوانی معادله ایران و آمریکا

سرمقاله هم میهن/ چند پرسش درباره یک پرونده

ایران در حال ساخت 20 ماهواره است

فرهنگیان کرمان به مقام شامخ شهدا ادای احترام کردند

سرمقاله سازندگی/ مذاکره با اروپایی‌ها

بزرگترین تلسکوپ جهان از خورشید عکس جدیدی گرفت

شرکت های معدنی بزرگ باید درکرمان سرمایه گذاری کنند

سود حاصل از استخراج معادن باید در کرمان بماند

آهنگ جدید/ محسن یگانه «تقویم مچاله» را منتشر کرد

سرمقاله دنیای اقتصاد/ «طرحی نو» لازم است

آهنگ جدید/ قطعه «زندان بان» با صدای محسن چاوشی منتشر شد

سرمقاله خراسان/ هدف از زیارت امام(علیه‌السلام)